Weleda pena za čišćenje lica – Koliko je prirodna i blaga?

Kada se pojavila kod nas ova pena izazvala je opšte oduševljenje i pozitivne reakcije na društvenim mrežama. Pravi bum. Nije mi odmah bilo jasno zašto, osim što je u pitanju Weledin proizvod, a svi su oni poznati kao prirodni, kvalitetni, neškodljivi, odgovarajući, dobro podnošljivi…
Ali, razmišljajući i čitajući tekstove sam i zaključila i naučila – pena sama po sebi ne može biti toliko prirodna, a jednoj kozmetičkoj kući kakva je Weleda, sa svim svojim načelima i pravilima kojima se vodi, nije lako da ovako nešto proizvede.
Ovaj brend prirodne kozmetike je po pitanju sastojaka veoma jasan i nema kompromisa kada je o njima reč.
 
A opet, potrebno je doći do potrošača, uspeti na sve pretrpanijem tržištu i biti koliko-toliko u trendu. Kako i sami kažu, Weleda osluškuje naše želje i kreira negu koja će udovoljiti našoj potrebi da koristimo čiste, prirodne sastojke u efikasnoj formuli, ali  i da uživamo u teksturama i mirisima svoje nege.

Ovo je zapravo BLAGA pena za čišćenje lica, dovoljno nežna da ne isuši kožu, a dovoljno snažna da je dubinski očisti.
Bogata je biljnim ekstraktima i nežnim čistačima takođe biljnog porekla. Zahvaljujući ekstraktu organskog hamamelisa pročišćava, a zahvaljujući belom slezu umiruje. Za miris su zaduženi citrus i lavanda i zato tako lepo i diskretno miriše, mada bih ja rekla da se oseća i hamamelis, po meni on ima blago sladunjav miris. 
Pena u sebi nema sintetičke konzervanase, mirise, boje, derivate mineralnih ulja. Ali zato sadrži ALKOHOL, koji je u samom vrhu liste sastojaka. I to je ono što je mnogima zasmetalo.
Mnogi se pitaju otkud alkohol u jednoj priodnoj kozmetici (a on se može dobiti i prirodnim putem, iz biljaka), tvrde da on isušuje i iritira. A on je u prirodnoj kozmetici zapravo neophodan, jer zamenjuje određene sintetičke konzervanse. I u prirodne preparate se ne dodaje kao jedan od sastojaka, nego se koristi već u samom procesu dobijanja sastojaka iz biljaka.
Nisam neki mrzitelj dotičnog, čak volim povremeno da ga osetim na licu, jer mi, možda samo psihički, pruža osećaj potpuno čiste, dezinfikovane kože. Ukoliko je vaša baš osetljiva, onda preskočite ovu penu, mada je i namenjena kombinovanoj, masnoj i normalnoj koži, dakle onim tipovima kojima to ne bi trebalo toliko da smeta. U svakom slučaju ne mislim da je taj alkohol u njoj neki presudni sastojak.

Nakon čišćenja Weleda penom koža lica je osvežena, čista, a prirodni balans vlage ostaje uravnotežen. Meni posebno prija tekstura koja je lagana i fino očisti lice, a nakon toga kožu ostavi čistom i mekom, nema zatezanja, peckanja, nikakvog neprijatnog osećaja. U njen sastav ulaze i glicerin i beli slez, zaduženi upravo za hidrataciju, a ja bih to protumačila upravo kao to “neisušivanje”, jer pena kao pena ne može biti nešto specijalno hidratantna za našu kožu. Svojstvo belog sleza je i da umiri kožu ukoliko je nečim iritirana. Biljka hamamelis ima protivupalno i adstrigentno delovanje – što znači blago skupljanje ćelija površinskog sloja kože iliti stezanje površine kože.
 
Koristim je po potrebi, ali sve češće ujutru, kako bih kožu potpuno očistila od svega što sam prethodno nanela i tako je pripremim za dalju negu. Ko ne koristi neke posebne proizvode za skidanje šminke može se najpre umiti penom, pa ostatke – prvenstveno šminke za oči, ukloniti micelarnom vodom. Budući da je blaga ne štipa za oči. Koristim je i uz Perla pure aparat i idealna su kombinacija. 
Bilo kako bilo, ova pena za mene radi ono što obećava. Ukloni nečistoće, odmasti T zonu bez dodatnog isušivanja, omekša kožu. Tokom zime mi je koža koja je inače malo masnija/kombinovana, bila dobrim delom i dehidrirana, pa sam negu nakon pene nastavljala sa Weleda kremom za lice od irisa (opisanom ovde) koja je za suvu kožu, ali po mom mišljenju nije preterano masna.
 
Probala sam i 2 u 1 mlečni čistač/tonik od Welede i jako mi je prijao, tester pakovanje, a nameravam da nabavim i standardno. U bočici se nalazi 150 ml pene i rekla bih da se relativno sporo troši, mada to zavisi i od nas samih, svi mi imamo svoje rutine i načine pranja lica. Meni lično potrebna je jedna, maksimalno dve pumpice.
Prosečna cena ove pene je oko 1.220 dinara.
Jeste li je možda probali ili vas je zainteresovala? Da li koristite ovakve proizvode ili bilo šta od Welede? Šta mislite o prirodnoj kozmetici? Preporučujete li neki brend posebno?
Pozdrav,
S.
Tags: No tags
0

23 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *