Šta mi treba od tečnih korektora?

Najpre da definišemo korektor.

To je mala i veoma korisna stvar koju sam nekada smatrala nebitnom i manje-više beskorisnom, a sve zbog toga što nisam znala kako se pravilno koristi i kako odabrati pravi.
Korektori nam služe da prekriju nepravilnosti na našem licu – bubuljice, podočnjake, pege, popucale kapilare i tome slično, a u zadnje vreme u prodaji se pojavljuje sve više vrsta, i to ne samo u raznoraznim oblicima, nego i u raznoraznim bojama. Sve to određuje i njihovu namenu.
Danas pišem o klasičnim tečnim korektorima koji nam pomažu da sakrijemo, odnosno prekrijemo i ublažimo podočnjake i tamne kolutove ispod očiju. 
Sa tim imam problema oduvek jer sam svetle puti, i apsolutno svaki put kada ih ne zakamufliram, ljudi me pitaju jesam li dobro. 🙂

Jako je bitno odabrati pravu nijansu, korektor treba da bude za nijansu svetliji od boje kože. Na svočevima ispod primetićete da sam kod nekih i omanula. U principu mi idealno pašu samo druga i četvrta, ali i treća je prihvatljiva.
Takođe je bitno korektor pravilno naneti, ne razmazivati ga, jer će se tako samo skloniti od mesta koje treba da prekrije. Treba ga utapkavati i obavezno setovati, odnosno fiksirati ga puderom u prahu ili kamenu. Sve ovo i meni je delovalo glupo dok nisam probala. Iako je preporučljivo da se korektor stavlja preko pudera, mislim da za neki dnevni izgled “bez šminke” to nije neophodno, ukoliko je korektor prava nijansa i pravilno nanet i fiksiran, da ne bi brzo nestao.

Dakle, ukoliko se ne uradi sve kako treba, posebno ako se promaši nijansa, ne da nećemo prikriti nedostatke, već ćemo ih samo još više istaći. E, u tu svrhu korektor je potpuno nepotreban i bolje ga preskočiti.
Ovde ću opisati nekoliko korektora koji su među popularnijima na našem tržištu.


Redosled je kao i na svočevima, tj. kako su i poređani pored (sleva nadesno=odozgo nadole).

1. Max factor Master touch korektor

Iako me nije oduševio, nisam ga ni izbacila iz upotrebe. Gramaža je premala, jako se brzo troši, pakovanje je praktično jer se odvrće i tako kontrolišete količinu koja izlazi, ali aplikator je potpuno neupotrebljiv jer je suviše tvrd. Za podočnjake je solidan, a za sve ostalo ga ne preporučujem. Takođe mi se ne dopada što je prilično retkog sastava. Za prirodan look skroz prihvatljiv proizvod.

Cena: oko 880 dinara, ali gotovo uvek je na sniženju, između 500 i 600 dinara.

2. Catrice liquid camouflage korektor

Korektor koji je sve teže naći u drogerijama, jer je bukvalno uvek rasprodat. Dobra stvar je što je kod nas dostupna i nijansa 010 koja je dosta svetla a ne vuče ni na roze ni na žuto. Jako dobro pokriva, kremast je i pigmentovan i za sada sam prezadovoljna. Uvlači se u pore, ali ne preterano, vodootporan je i zaista ne mrda kada ga nanesete. Prilično je gust i homogen. Ima dosta intenzivan, ali i prijatan miris. Jedina je mana što sve ovo navodi na zaključak da je pun hemije i svega i svačega, ali sve ima svoju svrhu.
Dobar je i za prekrivanje drugih nepravilnosti jer se zaista stapa sa kožom.
Aplikator sa sunđerom je sasvim ok, kako za doziranje, tako i za nanošenje.
Ako koristite najsvetliju nijansu može se desiti da pomalo oksidira nakon nekog vremena i primetite manju promenu boje.

Cena: oko 460 dinara 

3. Maybelline Affinitone tečni korektor

U odnosu na prethodni ovaj korektor je dosta ređe teksture, manje kremaste, ali opet sasvim dovoljno da vrši svoju funkciju. Iako je dosta tečan ne mogu da kažem da nije pigmentovan. Najveća zamerka je aplikator koji je predebeo i neće vam pomoći da budete precizni. 
Pokrivanje je srednje i srednje dugo se zadržava na licu. Ali u odnosu na cenu koja je isto tako srednja sasvim je ok.
Zamerka je i to što se u Srbiji ne prodaje u najsvetlijoj nijansi 01, ili su barem tako meni rekli, te mi je ova na fotografiji, broj 02, ok, ali ne i idealna. Međutim, dobra strana ovog korektora je što se ne uvlači u pore i sitne linije, tako da uz obavezno setovanje može stajati duže nego inače.

Cena: oko 700 dinara, ali najčešće je snižen na oko 500-600 dinara.

4. Aura Correct me korektor

Najprodavaniji korektor kod nas, čini mi se. Sve pohvale za njega, pogotovo zato što je u pitanju domaća kozmetika, što objašnjava i njegovu povoljnu cenu, i ne znači da je zbog niže cene loš, kao što neki misle. Naprotiv. Jedan sasvim solidan korektor, za svakog. Nije mnogo gust a nije ni redak, ne prekriva najbolje, ali ni loše. Za prirodan izgled je idealan, pogotovo zato što se ne uvlači u pore. Možda se suši koji sekund duže, ali kada se osuši nije mu potrebno setovanje, odnosno može da prođe i bez toga i proizvođač ga tako i opisuje. Mislim da je zaista najbolji za podočnjake, ostale stvari neće baš sakriti. Kako je skroz potrošen jedva sam napravila svoč, te zato možda deluje kao malo ređi od ostalih, ali nije. Može da im parira u svakom smislu.
Dobra stvar je što ima dosta nijansi i svako će naći odgovarajuću.
Na svoču je nijansa 305 Cool Ivory.
Cena: oko 400 dinara

Bourjois Radiance reveal korektor

Ovo je jedan od najnovijih korektora na tržištu. Upakovan je u idealnu i luksuznu bočicu sa isto tako dobrim aplikatorom, koji ima takav oblik da je nemoguće ne biti precizan. Kod njega sam totalno promašila nijansu, na nagovor prodavačice, pa ne mogu reći da sam ga potpuno i dovoljno isprobala, ali evo nekih utisaka.
Sasvim dobar korektor, koji uz pokrivanje podočnjaka nudi i dodatnu hidrataciju, i prilično je mekan i kremast, te je to moguće. Ne uvlači se u pore i dugotrajan je. Deluje kao koncetrat za vizuelno ulepšavanje, tako ga predstavljaju. Ono što je zanimljivo je da se ujedno ponaša i kao iluminator, posvetljivač, dok većina ostalih korektora uglavnom vrši jednu funkciju.
Isto kao i Catrice korektor, lepo miriše, ali moglo je i bez toga, ipak se to stavlja tik ispod oka, gde parfemu i nije neko mesto.
Sve u svemu ja ga preporučujem jer je stvarno kompletan i dugotrajan, ali samo ukoliko vam neka od samo dve ponuđene nijanse odgovara.
Nijansa na fotografijama je 02 Beige.
Cena: oko 1.250 dinara


Pišite mi koje vi korektore koristite i da li ste probale neki od ovih, kakva su vaša iskustva.
Da li biste možda volele da probate neki od njih?


Hvala!

 

Tags: No tags
0

25 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *