Šta mi treba od medenih i kiselih stvari u kozmetici :) – Preporuka prirodnih proizvoda za negu

Naslov ovog teksta predstavlja samo simboliku, odnosno zajedničku karakteristiku ovih proizvoda, a kao što možete da vidite na fotografijama, i boje na njihovim ambalažama su mahom iste, budući da se radi o proizvodima od prirodnih sastojaka ili barem pokušajima istog.
Ono što im je zajedničko u sastavu su med i/ili pčelinji vosak – ipak je to kategorija istog porekla, i citrusi, odnosno limun, limeta.
Osim što su, kao što možete primetiti, lepa inspiracija za fotografisanje, inspiracija su i za korišćenje i to intenzivno i redovno, i verujem da je najveći broj njihovih korisnika ponovio kupovinu. Od ovih proizvoda samo piling za usne nije deklarisan kao prirodan, ali imajući u vidu njegov efekat i činjenicu da se koristi u izuzetno malim količinama, gotovo da nikako ne može biti štetan.

Prvi na redu je Melissa deo stick
 
 
Ovo je prirodni dezodorans u stiku, na bazi pčelinjeg voska, melise iliti matičnjaka, kukuruznog brašna i ekološki hladno presovanog ulja suncokreta. Najkraće rečeno, dezodorans protiv neprijatnih mirisa. Ne protiv znojenja. Koži dozvoljava da diše i ne zatvara pore. Upravo to se i očekuje od prirodnih dezodoransa jer ne sadrže jake supstance koje čine čuda u vidu blokiranja znojenja. I sasvim je korektan, rekla bih i odličan. 
Većina ovakvih proizvoda sličnog je sastava, ali ja sam najpre naišla na ovaj. Količina od 50 ml je za svaku pohvalu. Naime, gramaža prirodnih dezodoransa je po pravilu manja. Ovaj je prilično gustog sastava pa je potrebno nanositi malo proizvoda.
Kupljen je na sajmu kozmetike u Beogradu po povoljnoj ceni od oko 600 dinara (nisam baš sigurna), ali nemam informaciju da se može naći negde u Srbiji u redovnoj prodaji. Proizvodi ga hrvatska Kuća magične trave.
Nešto slično je svakako Koozmetik dezodorans u stiku, ali po dosta većoj ceni i sa skoro duplo manjom gramažom od 30 ml. Melissa pakovanje je malo glomaznije i ne peviše praktično za nošenje.
Ne sadrži aluminijume, a to je zadnjih godina veoma važno kod dezodoransa, iako većina ljudi nema pojma zašto, a zapravo ga svi unosimo u telo direktno na mnoge načine kojih nismo svesni. Eto teme za neki drugi tekst ili diskusiju…
Dezodorans prijatno miriše na limun, ne previše kiselo, žućkaste je boje u osnov i transparentan kada se nanese, tako da ne ostavlja jake fleke na odeći, ali ih svakako treba izbegavati.
Kako se rok trajanja bliži i on počinje da gubi boju i da beli, što je jasan indikator da korišćenje treba privesti kraju.
 
Sledeći proizvod je Alverde balzam za stopala od pinije i limete
 
Odmah da razjasnim, pinija je vrsta drveta, a svima nama poznatiji je plod koji daje – šišarka. Ako se ne varam – tako nekako. 
 
 
Bazam sadrži i ulje avokada koje je dobijeno kontrolisanom biološkom preradom, kao i svi Alverde proizvodi. U opisu proizvoda piše da su cink i limeta tu da smanje stvaranje “loja”, masnog filma, i samim tim obezbede prijatan osećaj na stopalima. 
Preporučujem ga kao sredstvo za negu stopala jer mislim da svojom teksturom neće omekšati baš grubu kožu. Inače nisam veliki pobornik turpijanja i struganja peta, ali to ostavljam za drugi tekst koji pripremam.
Proizvod je prijatnog “limunastog” mirisa i srednje guste teksture koja na prvi pogled deluje masno, ali pod kožom postaje tečna i lako se razmazuje. Ostavlja prijatan osećaj i hidrira stopala. Savršeno za sve one kojima je potrebna dnevna nega stopala i koji traže prirodnu negu.
Cena balzama je oko 160 dinara za 75 ml, što je i više nego prihvatljivo i povoljno.
 
Na redu je Weleda krema za područje pelena, ali ja je koristim za druga. 🙂
Ova prirodna krema na bazi nevena i pčelinjeg voska, uz bademovo i susamovo ulje, ujedno je i moj prvi susret sa Weledom, hvaljenim nemačkim brendom prirodne kozmetike.
Ali zato mi nije prva bebi krema ovog tipa koju koristim, i još pre otvaranja bio mi je jasan njen sastav i primena i za šta ću je sve koristiti. I pokazala se dobro. 
Dakle, sve kreme koje sadrže cink, odnosno cink-oksid, pa i ova, služe za otklanjanje različitih reakcija kože, tako bih ja to definisala. Bilo kakve promene od crvenila, bubuljica, plikova, ljuspica, do ojeda i slično možemo tretirati njome i bez saveta stručnih lica, a da pritom budemo sigurni barem u to da škoditi neće. Cink je tu da ubije, osuši iritirani deo, a ostali negujući sastojci kožu vraćaju u normalu. Slična je Sudocremu i Avene Cicafilate kremi, recimo. Ali svaka od njim ima i neku svoju karakteristiku i posebnost, a ovde je svakako plus na prirodi.
Tekstura je jako gusta, ali lako se razmazuje i u dodiru sa kožom i njenom temperaturom brzo se otapa. Ne treba je nanositi u debelom sloju, ali ni to ne škodi, verujte. Jeste da se uvuče u pore, ali je prilično efektna i neće isušiti kožu. 
Pripazite da ne dođe u dodir sa odećom jer ostavlja bele fleke i preporučujem čuvanje na hladnom ili čak u frižideru, jer se na toploti ulje odvaja od ostatka mase.
 
Cena je oko 800 dinara za pakovanje od 75 ml koji će vam sigurno dugo trajati.
 
Na kraju, tu je novi Sephora pling za usne na bazi meda
 
 
Ovo je proizvod za kojim sam dugo tragala i nestrpljivo čekala da se pojavi nešto takvo, još otkad nema u prodaji Alverde pilinga koji je bio savršen.
Naime, bitno mi je bilo da je u stiku i da ne treba svaki put da rovarim prstima da bih ga uzela, jer mnogo je praktičniji ovako. I naravno, zbog opcije “za poneti” – kod kuće uvek imam šećer za ovakve potrebe. 
Bitno mi je bilo da nije blag, što je sa ovim bio slučaj na početku a što ga duže imam i što se više “ulizao” postaje blaži, ali ipak radi posao. Izuzetno prijatnog i slatkastog ukusa, ne prejakog. Ostavlja usne hidriranim i blago se sija, sasvim prirodno. Nije ga potrebno uklanjati, a piling mrvice možete pojesti. 😉
Verujem da ću ga pomnijati još, a njegova cena je 670 dinara i smatram je visokom ali i nužnim zlom, dok se ne pojavi nešto slično. Svakako se više isplati od Essence pilinga koji sam videla i već na oko čini se kao preblag, a koštao je oko 400 dinara.
 
Da li ste vi probali neki od ovih proizvoda i kako vam se čine? Da li preporučujete nešto drugo od pomenutih brendova?
Pišite, tu sam, a tu je i nagradna igra povodom 8. marta koja traje na Instagram profilu.
 
Pozdrav, S.
 
Tags: No tags
0

36 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *