Šta (mi) treba da znam o termalnoj vodi?

 

 

Šta je termalna voda? 
O termalnim vodama danas gotovo sve informacije možete naći na internetu, jer su zadnjih godina sve popularnije i pristupačnije. Osnovno je da su to izvorske vode koje se nalaze duboko ispod zemlje, gde su posebni geološki uslovi. Bogate su mineralima, elementima u tragovima i mnogim drugim sastojcima. Njihove temperature se u proseku kreću od 35 do 42˚C.

 

Sve ćešća je i kućna upotreba termalne vode i sve veća njena popularnost u dermatologiji. Ključ toga nalazi se u izuzetnoj bakteriološkoj čistoći. Veoma je delotvorna i ima umirujuće dejstvo, a ljudi s njom pokušavaju sve i svašta, pa se i broj njenih primena i pozitivnih iskustava svakodnevno povećava. 

Termalna voda u bočici

 

Postoji nekoliko poznatih brendova koji pakuju termalne vode. One se razlikuju po koncentraciji minerala, mineralnih soli i elemenata u tragovima, od čega i zavisi njihov biološko-farmakološki sastav, odnosno dejstva.

 

Najpoznatiji su: Avene, Vichy, Uriage i La Roche Posay. Ja sam se opredelila za Avene. Jedna je od najstarijih. Inače, svi proizvodi Avene kozmetike, koje obožavam, prave se isključivo i upravo sa njihovom termalnom vodom.

 

Termalne vode koriste se u spreju, tako su i pakovane. Postoje i mini pakovanja od 40-50 ml i veoma su praktična i lagana, savetujem vam da ih nosite sa sobom, pogotovo leti.

Avene pored mini pakovanja ima i standardno od 150 ml i veliko od 300 ml koje vam može trajati mesecima i koje je najisplativije.

Primena termalne vode
 

Termalna voda podstiče stabilizaciju oštećene epidermalne kožne barijere, smanjuje iritaciju i vraća koži mekoću. Bakteriološki je potpuno čista, ne sadrži mirise, parfeme, konzervanse i zbog toga je mogu koristiti svi. Od velikog je značaja za hidrataciju kože i najčešće se primjenjuje za kožu lica, ali i za apsolutno sve druge delove tela. Na koži ostavlja film koji pomaže u zadržavanju vlage.

Sve primene termalne vode do kojih sam uspela da dođem:

– kod suvoće kože,
– kod crvenila lica,
– kod nadražaja kože,
– kod svrabeža kože,
– kod opekotina,
– kod pelenskog osipa (koristiti pre nanošenja kreme)
– prilikom skidanja šminke,

– kao završni korak u čišćenju lica,
– nakon pilinga,
– nakon brijanja,
– nakon epilacije,

– nakon depilacije,
– nakon dermatoloških tretmana ili hirurških zahvata,

– umesto kreme za lice,
– kao podloga za šminku,
– kao fiksator za šminku,
– kao osveženje tokom toplih dana,
– kao pomoć pri “razbuđivanju” :).

 

 

Kao fiksator za šminku je nikada nisam koristila i ne zvuči mi realno da i to može, ali kažu da funkcioniše. Da li ste možda vi probali i kakvo je vaše iskustvo? 

 

Nakon tretmana kože kao što su piling, depilacija, brijanje pokazala se odlično. Kod ožiljaka, povreda, ljuštenja kože, prvo nanesem nju pa onda Avene Cicafilate kremu i koža se vrlo brzo oporavi. Uveče je koristim umesto kreme za lice, jer tada puštam svoju kožu da diše i uglavnom joj nije potrebna krema, a ujedno sam i sigurna da je umirena i očišćena od svega što joj nije potrebno. Napomenuću da nemam mnogo osetljivu kožu, čak ni suvu, ali da bez obzira na to ne mogu bez termalne vode. Osećaj tako lagan i osvežvajuć, da preko leta ne prestajem da je prskam.

 

 

Na kraju, jako je važno napomenuti da pri upotrebi termalne vode nisu poznate kontraindikacije, nuspojave ili interakcije. I, ponudite je i muškarcima!

Cena

 

 

 

 

 

 

Prosečna cena Avene termalne vode u Srbiji je oko 1.200 dinara za pakovanje od 300 ml, 900 dinara za pakovanje od 150 ml i oko 550 dinara za pakovanje od 50 ml.
Često na akciji možete dobiti jedno pakovanje gratis (trenutno u Lilly drogerijama, za pakovanje od 300 ml), a najpovoljnija je u apoteci Srbotrade (i online).

 

 

 

Toliko od mene za ovaj tekst, a vas molim za iskustva, pitanja i komentare. Hvala!

 

 

 

 

Izvori:

 

 

 

 

 

 
Tags: No tags
0

296 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *