Održavanje pribora za šminkanje

Sav pribor potreban za šminkanje podjednako je važno održavati kao i samu šminku, ako ne i važnije. O ovoj temi često čitamo, ali uglavnom je površno obrađena. I to ne u smislu detalja koliko bakterijama treba da se razmnože, već šta sve i kada treba da se čisti i koji su to koraci koje najčešće propuštamo. Verujem da ima onih koji sve ovo znaju napamet i bolje, ali sigurna sam da ima i onih koji će saznati nešto novo. Pa, da sumiramo.

Većina preskoči neki korak jer ili ne zna za njega ili nije svesna koliko je zapravo bitan.

Nije važno koji pribor imate, koliko dugo ga imate, koliko je koštao, da li ste šminker ili ne – mora biti čist.

Neko čisti svoj pribor nakon svake upotrebe – svaka čast, ali mnogi za to uglavnom nemaju vremena. U tu svrhu je uvek dobro imati duplikate. Mislim na četke, jer sve ostalo se brzo i lako čisti i dezinfikuje.

Zavisi koja ste generacija, nekima će ovo biti čudno, ali ranije su se koristile maksimum dve četke i nisu se prale gotovo nikada. Ni sama ne znam kako, zašto, jednostavno se nije govorilo o tome, ja nisam znala (bolje rečeno nisam razmišljala) i eto. I daleko od toga da sam jedina. Samo mene nije sramota da kažem. 

Šta je obavezno?

  • Dezinfekcija pincete (veoma važno, ovo mnogi nikada ne rade), uvijača za trepavice, rezača za olovke, palete, pločice za mešanje i tome sličnog pribora alkoholom. Preko njih je tako lako preneti bakterije i napraviti haos na licu, u oku, svuda;
  • Dezinfekcija same drške četkice – džaba nam čista dlaka ako celom šakom uhvatimo prljavu dršku i posle dodirujemo svoje lice, tuđe lice, pribor…
  • Dezinfikuju se i same četke (dlake) tako što ih poprskamo alkoholom, i tome pribegavam čak i ako su čiste, ali su, recimo, par dana stajale negde gde su mogle da se kontaminiraju.

(Ima šminkera koji svoje četke toliko čuvaju da ih ne izlažu nijednoj „agresivnoj“ supstanci kako bi duže trajale, ali efikasno je i sigurno po pitanju uništavanja bakterija.)

Alkohol treba da bude onaj od 70%, ne jači od toga jer sve što je jače brže isparava, a to onda nije efikasno.

Čime prati, čistiti?

Najlakše i najbrže se čiste četke koje koristimo za praškaste proizvode – pudere u prahu, rumenila, senke, bronzere…

Postoji i varijanta pranja četkica deterdžentom za sudove, uglavnom u kombinaciji sa maslinovim uljem, ali uglavnom se držim standardnih metoda.

Četke je najbolje oprati sapunom (ili nekim specijalnim sredstvom za tu namenu, ali opet na bazi njega).

Međutim, često ima situacija kada vam sapun i/ili voda nisu dostupni ili ne možete da sačekate da se četka osuši. Tada je najbolje koristiti medicinski benzin

Koliko često treba prati četke?

Dermatolog, doktorka Nevena Rafailović iz Laeda estetskog centra kaže da su, bez obzira na vrstu materijala koji se koristi za izradu sve četke dobra podloga za rast bakterija i da se zbog njih mogu pojaviti akne, čak i ako nemate problem sa njima. Osobe koje već imaju problem u vidu aknozne kože mogu značajno pogoršati njeno stanje. Preporučuje da bi četke koje se svakodnevno koriste za nanošenje pudera, odnosno rumenila i hajlajtera trebalo prati bar jednom nedeljno, a četkice i sunđerčiće za nanošenje senke otprilike dva puta mesečno. Naravno, sve zavisi i kako ih koristite jer morate skinuti i boju.

Medicinski benzin

Kao što sam već pomenula medicinski benzin predstavlja jedno od najefikasnijih sredstava za čišćenje četkica. A zašto? Zato što bukvalno “popije” svu prljavštinu odmah. Mana mu je što vremenom uništava dlaku – uzmite to sa rezervom jer to ne znači da će se desiti sutra, već nakon duže vremena i izuzetno česte upotrebe. Ali zato je odmah nakon korišćenja četka i čista i suva i spremna za upotrebu.

Možete ga nabaviti u manjim bočicama koje se najčešće i prodaju u apoteci, a u prodavnicama sa opremom za kozmetičke salone prodaju se i litarske flaše. Negde je obeležen i kao „specijalni benzin“.

Četku možete i potopiti u bezin, ali potrošićete ga previše, plus će biti agresivan. Nanesite ga na ubrus, zgužvajte ili urolajte malo veću količinu i trljajte četku dok se ne skine sva prljavština. To je bukvalno sve. On je i najefikasnije sredstvo za uklanjanje masnih proivoda, posebno kod četkica čiji oblik je komplikovan za čišćenje. Na primer, velike pljosnate četke za nanošenje tečnog pudera. U njih se puder uvuče i duboko i gusto između vlakana i to ćete sapunom teško izvući napolje.

Sapun

Za čišćenje četkica najčešće se koristi sapun – klasičan, običan, mada ima preporuka i za antibakterijske sapune poput Safeguarda. Mnogi brendovi imaju i svoje sapune baš za ovu namenu. Koristila sam samo ovaj Sephorin i mogu reći da sam odmah primetila razliku. Za četkice manje-više, ali za blender odmah. Mnogo se brže izvukla prljavština i savršeno ga je očistio, a nije mi trebalo previše proizvoda.

Kako prati četkice sapunom?

Kada perete sapunom najpre ćete pokvasiti četkicu, protrljati o sapun i zatim prati kao što biste prali i kosu, protrljajte je o dlan ili koristite specijalne silikonske dodatke koji se mogu zalepiti vakumom za površine kao što su pločice i lavabo, da sačuvate ruke.

Potom isperite četkicu, ocedite višak vode, i prstima „ispravite“ oblik, neka dlake idu u pravcu u kome inače idu. Pokupite višak vode čistim peškirom ili ubrusom.

Mokru četku nikako ne stavljajte da stoji uspravno, jer će voda koja se sliva otopiti lepak koji spaja vlakna i dršku i onda doviđenja. Najlakše je položiti ih na čist ubrus ili peškir. Ukoliko ih stavljate na drvenu površinu neka mokri deo bude van nje (van ivice stola) jer to nije dobro za drvo.

Ima saveta i da koristite balzame i šampone, kao da negujete kosu, ali nije neophodno, a sada je svakako većina četkica sa sintetičkom dlakom, pa zaista nije neophodno.

Zaštitne mrežice vam takođe mogu poslužiti da im očuvate oblik.

Napomena: Voda treba da bude mlaka, nikako vrela i nikako hladna.

 

Savet:

Blender perete kao i svaki sunđer, ali morate iscediti sav puder iz njega, dok ga cedite neka bude pod mlazom vode, jer ako to radite van njega zapravo ništa niste uradili.

Pranje četkica koje se koriste za masne proizvode

Četkice koje koristite za tečne pudere, korektore, masne senke, krejone, ajlajnere i slične teksture najbolje je oprati ili tečnim sapunom ili nekim uljem za tuširanje/uljanim sredstvom jer ulje najbolje otapa masnoću. To ne mora biti ovo sa fotografije, iako je izuzetno negujuće, postoji i Balea varijanta pogodna za ovakve stvari, od nekih 200 dinara, ili Nivea, itd.

Instant sredstva/sprejevi za čišćenje četkica

Postoji dosta ovakvih proizvoda na tržištu i u principu nisu loši, pogotovo za situacije „na brzinu“. Gotovo svi su na bazi medicinskog benzina samo su malo stilizovaniji i namirisaniji, što ih čini prijatnijim za upotrebu, pritom su uglavnom u spreku, što je dodatni plus. Mišljenja sam da što više benzina sadrže to su bolji.

Dm drogerija ima u ponudi ovaj svoje marke ebelin i veoma je dobar i povoljan.

Postoji i “Brush cleanser” koji možete kupiti u radnjama sa opremom za kozmetičke salone.

Nije u spreju, ali postoje i litarska pakovanja.

Suvi čistač četkica

Naziv sam ja smislila, nije zvaničan. U pitanju je pomoćnik za čišćenje četkica, nešto kao sunđer, ali samo za čišćenje tokom šminkanja. Ne uklanja bakterije već samo višak praha, te tako možete jednu četkicu protrljati nakon nanošenja bronzera i skinuti višak, pa je potom koristiti za, recimo, rumenilo.

Isto važi i za četkice za oči i zapravo se za njih najčešće i koristi, kada menjate boju senke ili skidate previše pokupljene senke. Praktična stvar, nije skupa i otprilike jednokratno ulaganje. Opere se pod mlazom vode sapunom i to je to.

Čuvanje pribora

Pribor možete čuvati gde god hoćete, samo je bitno da bude čisto. Uglavnom se koriste kutije, ćase, fioke, neseseri, a najpraktičniji su, naravno, specijalni neseseri i futrole namenjeni četkicama i ostalom priboru.

Rollnica je domaći brend koji u ponudi ima gotovo sve moguće varijante futrola, svih veličina, različitih dezena, od manjih, do ogromnih za profesionalce, i veoma sam zadovoljna kako me služe. Posebno sam zadovoljna zato što se lako čiste, bukvalno ih možete samo prebrisati vlažnom krpom. Ponudu i cene možete pogledati na ovom linku.

Koliko često vi perete svoj pribor i kako ga održavate? Gde ga čuvate.

Imate li neke druge rituale i savete? Pišite!

 

Pozdrav,

S.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *