Podočnjaci – ŠMINKA (1. deo: Kamuflaža, posvetljivanje, alat)

U prethodnom tekstu koji je, da bi obuhvatio sve što sam smatrala potrebnim u vezi sa temom bio prilično opširan, pisala sam kako da “negujete podočnjake”, iliti kako da negujete osetljivu regiju oko oka, ali sa akcentom na podočnjacima i tamnim kolutovima. Ukratko – kako da ih ublažite.

Sada predstavljam šminku za ovakve potrebe kože, kojom ćete ih lakše pokriti i zakamuflirati, a kožu učiniti što prirodnijom i svežijom.

Pre svih korektora i varijacija na temu dolazi jedna novina, a to je prajmer za područje ispod oka. Potreba ili ne? Kako kome, ali smatram da je dobra stvar, posebno kao prva pomoć za one koji ovu regiju ne neguju adekvatno i ukoliko je suva. Tako ćete izbeći nagomilavanje korektora i uvlačenje u bore. Proizvodi koje koristite ne smeju biti suvi i ni slučajno mat.

Prvi prajmer koji sam probala je Smashbox under eye primer i malo je reći da me je proizvod oduševio. Toliko lepo zagladi, bluruje, hidrira i posvetli, nasjaji ovu regiju da mislim da je mnogima u  dnevnoj varijanti dovoljan samo on. Sitne, sitne reflektujuće čestice rade posao na nivou.

U ovu svrhu može vam poslužiti i dobra okoloočna krema, tipa Nuxe Zone regard, ali ovim stvar možete pojačati.

Velika mu je prednost što se ne suši i ne iritira oči.

Potražite ga u Anabella Beauty spot prodavnici, za oko 3.000+ dinara za 10 ml.

U međuvremenu otkrila sam i povoljniju zamenu. Kiko je u limited edition izdanju imao nešto slično, Kiko Free soul Under eye blurring balm nekoliko puta jeftinije, a za 5 ml veće. Sjaj je više hromatik, ali to se na licu ne primećuje. Providniji je i ređi, manje bluruje, ali radi sličan posao. Mana je to što štipa za oči. Verujem da će Kiko uskoro izbaciti nešto slično.

Posle ovog koraka prelazim na korektor, ali ne onaj na koji većina vas prvo pomisli.

Prvi i osnovni, ako mene pitate, je narandžasti korektor. Kajsija, breskva nijanse, a dosta devojaka koristi i žute.

U čemu je fora?

Ovi korektori su najpogodniji za pokrivanje podočnjaka, tamnih kolutova – najčešće plavih, ali ima i zelenkastih, žućkastih, mešanih. Narandžasta boja neutrališe plavu i slične i stapa se sa tenom, pa se nemojte plaštiti da je probate – ako je korektor prave teksture, lagane i neopterećujuće. Ne nanosite ga u debelom sloju i ne razmazujte – tapkajte. Stavite ga samo tamo gde treba, na “obojeni” deo, što je uglavnom oko i ispod ugla oka.

Prvi je svakako Inglot korektor koji možete kupiti u okrugloj kutijici i u magnetnom pakovanju koje možete slagati u prazne palete – ko šta voli.

Lagan i na prvi pogled blago gelast, najlakše se nanosi i utapkava. Prednost je i to što se ne suši, uprkos ovom pakovanju koje je dosta izloženo vazduhu. Moguće je naneti ga tako dobro da se ne primeti, a sakrije podočnjak. Svakako No 1.

Cena: oko 1.200 dinara za 1,8 g. Kutijicu kupujete posebno i birate formu, meni je ova za senku super jer ima ogledalce, a i aplikator, za svaki slučaj. Njena cena je oko 900 dinara.

Nyx Under eye Dark circles korektor je moje najnovije otkriće, ujedno i najisplativije od svih varijanti, spakovano u teglicu. Od svih pomenutih njegova tekstura je najlaganija, a nijansa je prilično svetla narandžasta boja, na granici sa nekom rozikastom, pa treba pripaziti ukoliko ste tamniji. Imajući u vidi laganu teksturu i nijansu zadivljujuče je koliko dobro pokriva i uklapa se u ten.

Cena: oko 1.000 dinara

Kiko skin tone concealer – navodno tečni, a u stvarnosti prilično gust, samo što je spakovan u tu formu. Uprkos gustini takođe lagan i lako se radi sa njim, uslovno rečeno lako se razmazuje. Potrebne su vam minimalne količine. Jedan od praktičnijih za korišćenje jer ima svoj aplikator i ne prlja se. Nije ni skup, ali kod nas ga nema.

Sledeći korak je posvetljavanje, i u tu svrhu koriste se drugačiji „korektori“, odnosno posvetljivači, iluminatori.

Prvi i osnovni, ili barem jedan od prvih koji su se pojavili u tu svrhu je Yves Saint Laurent Touche Eclat – o njemu sam vam detaljno pisala kao o bestseleru ovde.

Da sumiram: odlična stvar, prilično visoke cene, ali lagana i prozračna da definitivno nešto učini na koži. Prelama svetlost, posvetli i osveži, bez ikakavih šljokica. Praktičan, u formi olovke. Luksuzan.

Cena: oko 4.200 dinara.

Smashbox under eye brightener

Koliko sam želela prajmer za ovo područje, toliko sam želela i ovo. Moram da priznam da me nije oborio s nogu, ali nije ni loš. Dolazi u univerzalnoj, svetloj šampanj boji, sa vidljivim sjajnim česticama, ali opet sitnim. Brzo se osuši, tako da ga treba odmah utapkati, inače se stvori skrama i cakey efekat – sve što ne želite. Zato treba pažljivo rukovati i uz minimalnu količinu, ako treba nadogradićete posle prvog sloja još jedan.

Cena: oko 3.000+ dinara za 15 ml u Anabella beauty spot prodavnici.

elf cosmetics concealer and higlihter

Ovaj proizvod je povoljnija varijanta posvetljivača + laganog korektora, 2 u 1. Sadrži dve odvojene bočice, u jednoj je potpuno beli korektor koji se presijava, a u drugoj neka varijanta boje kože, takođe prilično svetla. Nije loš, fino pokrije, ne morate čak ni koristiti oba proizvoda zajedno, možete ih kombinovati i sa nečim drugim.

Mane: nijanse i cena. Bez obzira što se stopi sa kožom posvetljivač ipak dosta posvetli ka beloj boji, pa ne bi svima odgovarao. No, ako vam nijansa druge bočice odgovara i uspete da stvar prilagodie tenu, biće ok.

Cena: oko 650 dinara.

Maybelline Age rewind posvetljivač

Iako popularan po korektoru sa istim imenom, Maybelline ima istu verziju i hajlajt korektora. Glavna mana mu je to što, barem kod nas, postoji samo u jednoj, navodno univerzalnoj boji. No, u praksi je daleko od univerzalne jer baš vuče na roze, što sve i da vam podton jeste takav ne prolazi kao hajlajt, pogotovo ne za podočnjake. Lako se i jednostavno nanosi, tekstura je ultra lagana i fino se sija.

Pored toga ovo je ok opcija za dan. A ako se sve kockice poklope biće dobra i za veče i prilike sa jačom šminkom, mada je u praksi tu ipak potrebno još nešto.

Nanošenje

Pre svega jako je važno da li na pravilan način koristite korektor, kako ga i čime nanosite. Ne treba zaboraviti da su nam prsti često najbolji saveznik, bez obzira na aktuelne novitete.

Ali, isto tako je često praktičnije poslužiti se još nečim.

Make up forever četkica za korektor – jedna od najpopularnijih i najvoljenijih, pored ekstremno visokog kvaliteta je i jako praktična. Lako i nežno nanosi korektor, čak je nekad koristim i za prvo utapkavanje. Dovoljno velika da iz par poteza pokrije podočnjak, dovoljno mala da uđe u deo oko korena nosa i ugla oka.

Cena: oko 3.500 dinara.

Povoljnija varijanta četke za tečni korektor je Aura četkica za korektor, klasična, sa dosta krućim sintetičkim, plastičnim vlaknima. Fino razmazuje i nanosi, malo je veća, ali fino zaobljena pri vrhu pa može da posluži i za uglove.

Cena: oko 300 dinara.

Real Techniques četkica za korektor – mini varijanta njihove čuvene četke za nanošenje tečnog pudera. Gusta, ali baršunasta, odlična i za nanošenje i za “buffing”, blendanje. Mešavina svih četkica koje pominjem, pa ako ste dovoljno vešti prsti vam neće ni biti potrebni već samo ona, kompletna.

Cena: oko 1.100 dinara.

Kada su u pitanju četkice za nanošenje laganih korektora i pre svega hajlajtera, obavezno probajte one za blendanje senki, kao na primer ovu Aura, koja nežnim vrhom bukvalno mazi kožu, a pritom lepo i ravnomerno nanosi korektor, baršunasto.

Cena: oko 315 dinara.

Slična njoj je i Real Tecniques četkica za setovanje Setting brush, s tim što je dosta veća i šira, ali samim tim i manje precizna, što nije neki problem kada naučite kako da je koristite. Za setovanje je ipak neprevaziđena.

Cena: oko 900 dinara.

Kada su u pitanju drugi alati svakako probajte sa blenderima, sunđerima, jer upiju taj mali višak proizvoda koji mi da ne vidimo, a upravo on zna da pravi probleme, suši se i uvlači.

Originalni Beauty blender ima vrh namenjen upravo delovima oko oka, i zaista je najbolji – tekst o njemu ovde. Najmekši, najbolje poroznosti, najkvalitetniji. Mada za korektor nije baš najbitnije da bude najbolji.

A na fotki su:
 

Real techniques sunđer, pored uzanog vrha ima i pljosnati deo kojim je utapkavanje lakše, ali i ako volite “obrnuti trougao” nanošenje tečnih korektora, na nešto veću površinu. Mekši je od originalnog i razgibaniji. Takođe ima uži vrh koji će poslužiti.

Cena: oko 1.000 dinara.

Aura mini blender je fina stvarčica baš za korektor, ali prilično sitna. Kada se pokvasi postaje malo veći pa je lakše. Nije neophodan, ali probajte. Veoma je mek.

Cena: oko 300 dinara.

U Sephora u setu – opisanom ovde, nalazi se srednje mali korektor, možda malo praktičniji. Nešto tvrđa i oblija varijanta.

Make up forever sunđer drugaičiji od svega na šta smo navikli, i po obliku i po teksturi, materijalu. Ali radi. I to fino, a ima više uglov i takav oblik da će vam neki ćoškić već odgovarati. Ne iznenađujte se koliko je čvrst, bez obzira na to, efikasan je.

Oko 2.200 dinara

Šta vi koristite za pokrivanje podočnjaka, šta je vaš recept? Da li vam je korektor bitna ili sporedna stavka u šminkanju?

U narednom tekstu biće reči o klasičnim korektorima, o onim gušćim, setovanju…

Pišite šta vas zanima!

Pozdrav,

S.

Tags: No tags
5

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *