Ponovni rast kose? Moje iskustvo sa mezoterapijom

Opadanje kose veliki je problem i žena i muškaraca i mišljenja sam da se sreće kod svih generacija i životnih doba. Tu se uglavnom radi o različitim uzrocima, ali svaka osoba ima istu potrebu, a to je da povrati izgubljenu kosu.

Da li je moguće podstaći rast “nove” kose?

Kod većine nekako vlada mišljenje da se tu ne može ništa i da preparati koji obećavaju novi rast (i to uglavnom brzo i nerealno dobro) nisu efikasni, što sa jedne strane potpuno tačno, jer je tržište puno lažnih obećanja koja nam se plasiraju uz šampone, make, ulja, kapi i druge mućkalice. No, ipak nije tačno da se opadanje ne može zaustaviti, ali i da kosa više neće rasti.

Ja se neću toliko baviti uzrocima jer nisam stručna, a i zato što to nije tema, jer je tekst namenjem samo prenošenju mog iskustva sa tretmanom.

Na predlog doktorke Nevene Rafailović iz Laeda estetskog centra, u koju zaista imam poverenje, što je za ovakve poduhvate jako važno, podvrgla sam se mezoterapiji kose.

Napisaću je uoopšte mezoterapija, a bitno je znati da se ona inače ne sprovodi samo na koži glave, čak je mnogo popularnija kada je u pitanju lice.

Šta je MEZOTERAPIJA? (Izvor www.laeda.rs)

Mezoterapija predstavlja proceduru tokom koje doktor mnoštvom malih uboda ubacuje u dermis, središnji sloj kože (mezoderm), razređene rastvore vitamina i antioksidanasa kako bi se postigla što veća koncentracija na željenom mestu.

U pitanju su sterilni rastvori vitaminskih kompleksa, antioksidanasa, minerala, kiselina i ekstrakta biljaka koji imaju blagotvorno dejstvo na našu kožu.

Obuhvata širok spektar različitih procedura kojima se aktivna supstanca unosi u dublje slojeve kože.

Mezoterapija iglom smatra se klasičnom mezoterapijom i izvodi se isključivo od strane obučenog lekara koji preduzima sve neophodne mere opreza pre započinjanja samog tretmana. To podrazumeva uzimanje osnovnih anamnestičkih podataka, dezinfekciju regije koja se tretira a potom stavljanje anestetske kreme kako bi tretman bio što komforniji. Postoje različite tehnike kojima se mezokokteli injektuju u kožu i, u zavisnosti od indikacija, tehnike podrazumevaju duže ili kraće iglice.

Mezoterapija se dosta kombinuje sa drugim tretmanima uglavnom kao vid dodatnog tretmana između ili nakon određenih procedura. Minimalno je invazivna antiejdžing procedura posle koje je period “oporavka” jako kratak – najčešće nekoliko sati. Samo izvođenje je komforno za klijenta, a neželjene reakcije svedene su na minimum.

Praktikuje se serija od 4-6 ili 10 tretmana, u razmaku od po nedelju dana, a potom održavanje jednom u mesec dana ili dva meseca.

Kontraindikacije u principu nisu statistički značajne, ali apsolutne su kod osoba preosetljivih na neku od supstanci iz mezoterapijskih koktela, onkoloških pacijenata, imunosuprimiranih osoba, osobama sa aktivnim herpes virusnim infekcijama ili drugim infekcijama na mestu aplikacije, a relativne kontraindikacije javljaju se kod osoba sa određenim autoimunim, sistemskim i hematološkim oboljenjima, trudnicama i dojiljama.

Kod zdravih osoba očekivani su blago crvenilo, otok i eventualne modrice prilikom izvođenja određenih vrsta mezoterpaijskih procedura.

Mezoterapija kose

Jako je uspešna kako kod muškaraca, tako i kod žena, i podrazumeva injektovanje mezoterapijskih koktela koji podstiču stvaranje novih krvnih sudova u dermisu i time pospešuju ishranu i rast dlake jačajući njen koren. Međutim, uvek se mora misliti i na uzrok prekomernog opadanja kose kako se ne bi tretirale isključivo posledice, već i rešio uzrok ovakvih problema.

Moje iskustvo

E sad, kada smo pojasnili osnovne i bitne stvari kod mezoterapije prešla bih na svoj slučaj.

Sama sam (pogrešno) bila ubeđena da mi je kosa oslabljena, proređena i tanka zbog neuspešnih frizerskih tretmana, kao što je mini val rađen 6 godina unazad i slično, i mislila sam da je to prosto tako i trajno. Ali, moram priznati, kada sam shvatila da je gubim brinula sam i pitala se ŠTA AKO slabljenje nastavi.

Budući da sebe gledamo svaki dan u ogledalu mnogo nam je teže da primetimo promenu koja se postepeno stvara, od ljudi koji nas ređe viđaju.

Doktorka mi je prilikom tretmana lica (nešto o njemu ovde) rekla da imam velike prorede u kosi – širok razdeljak, da mi je kosa jako proređena i savetovala da počnemo sa terapijom, ali da pre toga proverim stanje gvožđa i, mnogo važnije, feritina, koji je mnogo merodavniji, a predstavlja zalihe gvožđa u organizmu. Budući da je stručna zaključila je to na osnovu nekoliko faktora, slabe kose, blede kože i sl.

Ispostavilo se da je feritin veoma nizak, što je značilo da moram unositi više gvožđa – bilo suplementima, bilo kroz ishranu. Pored toga mi je savetovala da kao suplement pijem Pantogar kapsule.

U pitanju su kapsule protiv opadanja kose, za njeno jačanje i jačanje noktiju. Smanjuju intenzitet gubljenja vlasi kada je u pitanju difuzno opadanje kose jer utiču na poboljšanje strukture dlake. Kosu čine otpornijom na razne mehaničke i hemijske faktore, podstiču rast noktiju i poboljšavaju njihovu čvrstinu, što apsolutno potvrđujem. Imam veoma, veoma čvrste nokte, ali tokom uzimanja Pantogara bili su i prečvrsti.

Sadrže medicinski kvasac, kalcijum-pantotenat, tiaminmononitrat, L-cistin, keratin i p-aminobenzojevu kiselinu. Vitamini tiamin nitrat, kalcijum-pantotenat i vitamini koje sadrži sam medicinski kvasac potrebni su za normalan rad metabolizma, a keratin je glavna komponenta kose i noktiju

Proizvođač kapsula je Merz.

Cena kutije od 90 kapsula je oko 2.800 dinara, ali u povoljnijim apotekama, kao što je Srbotrade, možete je naći i znatno povoljnije.

Doziranje vam određuje lekar, od 1 do 3 kapsule dnevno.

Nakon dve, tri nedelje od početka uzimanja kapsula, počinje tretman mezoterapije. Ukratko rečeno: ubrizgavanje svega onoga što vašoj kosi fali direktno u glavu, odnosno teme, špricem i iglom.

Pre svakog tretmana na teme se utrlja anestetik, kako bi taj deo malo manje boleo tokom tretmana. A taj bol zaista varira, posebno kod žena, jer zavisi i od “onih dana”. Nekada me nije bolelo apsolutno ništa, samo se stvarao neprijatan osećaj kada iglica krene da radi, a nekada sam jedva izdržala ceo tretman, boleo me je i sam dodir. Iskreno.

No, ipak to nije ništa što se ne može istrpeti.

Samo bockanje traje desetak minuta, a nakon toga nisam imala nikakvih problema osim blagog osećaja nadraženosti i bola na dodir, koji nestaje kroz koji sat. Zaista, ništa alarmantno niti vredno nekog posebnog pomena, ali budući da nismo svi isti, moram da vam napišem sve detalje. Taj rad na glavi uzrokuje i blago , blago krvarenje od uboda, koje brzo staje.

Tretman se ponavlja 4 do 6 puta u razmacima od 7 do 10 dana, a sve u zavisnosti od početnog stanja i napretka koji se postiže. Već posle neke tri nedelje sam videla poboljšanje: novu, mladu kosu koja štrči , “baby hair”.  🙂

Taj trenutak saznanja da vam se kosa konačno vraća zaista donosi veliku radost i samopouzdanje i spoznaju da sve to vredi truda, pa i novca, ako ćemo realno.

Tek posle 3 meseca se vide prvi pravi rezultati, u smislu što je i novih vlasi više i proredi se polako popunjavaju, što možete videti na fotografijama. Prored se vidno smanjio, a kada vežem rep ne prave mi se rupe na levoj i desnoj strani glave.

Ne možete očekivati čuda ni praviti od babe devojku, ali rezultat je zaista VIDLJIV i tu nema govora. Nije vam potrebna lupa da biste ga videli, već samo golo oko.

Uz tretmane koristila sam i minoksidil, preparat koji se pravi i prodaje u apotekama. Ujutru i uveče se utrljava u teme i podstiče rast kose, ali samo dok se koristi, dakle, nije svemoćan. Postoje rastvori od 2% i 5%. Ja sam koristila i ovaj jači, iako farmaceuti često kažu da je on za muškarce, ali to zapravo nema veze, jer se u odnosu na stanje kose utvrđuje šta vam treba, a ne na osnovu pola.

Njega i sada koristim, ali povremeno – iskreno, zaboravljam, ali potrudiću se da to promenim.

Uz sve to promenila sam i neke stvari u samoj nezi kose, ali o tome drugom prilikom.

Ukoliko bude potrebe uradila bih ponovo ovu vrstu tretmana, nisam ga ponavljala otkako se završila cela serija jer nije bilo potrebe, ali verujem i vidim da kosa vremenom dostiže neki svoj balans i sredinu, pa ću tako uvideti najrealnije stanje i ponašati se u skladu sa njim.

Mezoterapija može poboljšati i kvalitet kose, ali rekla bih da ne utiče direktno na to hoće li ona biti masna, suva, tanka ili bujna, jer je zato zaslužno mnogo drugih faktora. Postoji bezbroj pitanja u vezi sa ovim tretmanom, a često se odnose na to da li je tokom mezoterapije dozvoljeno farbanje ili neki drugi intenzivniji tretman kose, a odgovor na sve njih je – da.

Cene ovog tretmana kreću se od 40 do 100 EUR po tretmanu,  a u Laeda estetskom centru jedan tretman košta 50 EUR,  dok se za paket, u zavisnosti od mišljenja i saveta lekara, daje druga i, sasvim logično, povoljnija ponuda.

Da li ste se susreli sa problemom opadanja kose, ili naglog pogoršanja njenog kvaliteta? Da li vas je zainteresovao ovakav tretman i da li biste ga probali? Dopadaju li vam se rezultati?

Ukoliko imate pitanja u vezi sa ovim tekstom i predloge za neke povezane teme koje sam samo delom načela, pišite!

 

Pozdrav,

S.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *